“Om U een zo compleet mogelijke luister-ervaring te bezorgen, geef ik zowel mondelinge als muzikale toelichtingen. Ik sta iedereen graag te woord, en hoop dan ook om U na afloop persoonlijk te kunnen ontmoeten!”
-In overleg met programmeurs kunnen programma’s worden aangepast, binnen het kader van het thema.
-Nieuwe suggesties zijn altijd welkom!
-Ingekorte programma’s van 45-60 min. zijn ook mogelijk.
Nieuw Bach-programma; “Sei Solo”
n.a.v. van de release met de complete sonates en partita’s van J.S. Bach, uitgebracht door het internationale label Challenge Records.
Een wandelgang door de sonates en partita’s voor viool-solo, waarbij woord en muziek worden verbonden, en afstanden worden overbrugd.
Muziek waarin ambacht en creativiteit versmelen, en “geloof” de overkoepelende factor is; dát is de muziek van J.S. Bach.
Bach vertegenwoordigt voor Bob van der Ent een kruispunt waar alle muziek toe leidt, en weer uit voortkomt. Het voelde voor hem als een onvermijdelijke volgende stap om zich onder te dompelen in de meest unieke werken voor viool-solo aller tijden.
Voorin de partituur schreef Bach “sei solo”, wat letterlijk “wees alleen” betekent.
Of dit een woordspeling was, zal altijd een mysterie blijven. Hij zal zeker ook “zes solo’s” hebben bedoeld, maar waarom schreef hij dan niet “sei soli”?
Over alleen zijn gesproken: de kwetsbaarheid van de mens en zijn ontzag voor het ongrijpbare, wordt het duidelijkst wanneer hij alleen is. Hoe passend tijdens deze corona-pandemie. Een tijd van eenzaamheid en isolatie, waarin de viool met darmsnaren door zijn menselijke en warme geluid de ideale spreekbuis is die de fysieke afstand tussen musicus en publiek kan overbruggen.
Over het gebruik van de barokstok zegt Bob van der Ent: “Het is een stok die aanvoelt als een fijn penseel en mij helpt de muziek te schilderen zoals ze is, als het ware in detail”
Weense Klassiekers
…een klassiek-romantisch programma vol bruisende energie en levensvreugde!
W.A. Mozart (1756-1791)
Sonate voor viool en piano in A groot, KV 526
L. van Beethoven (1770-1827)
Sonate voor piano en viool in G groot, Op. 30 nr 3
F. Schubert (1797-1828)
Fantasie voor viool en piano in C groot, D 934
Bob van der Ent, viool
Daniël Kramer, piano
Duo con Fuoco
Bob van der Ent, viool
Ephraim van IJzerlooij, cello
met het programma: “Antiqua Nova”
In dit programma beleeft u een grote diversiteit aan stijlen en stemmingen; fantasierijke polyfonie van Bach en Glinka,de schoonheid van de klassieke eenvoud van Haydn,de diepzinnige geest van Ravel, en tot slot: de spectaculaire Passacaglia.
J.S. Bach (1685-1750)
Fantasia in c klein, voor viool en cello (arr. Ephraïm van IJzerlooij)
Delen uit cello-suites n.t.b.
Delen uit viool-sonates/partita’s, n.t.b.
M. Glinka (1804-1857)
zes fuga’s voor viool en cello
J. Haydn (1733-1809)
Duo in D groot
Ravel (1875-1937)
Sonate voor viool en cello (1920) (à Claude Debussy)
Händel/Harvorsen (1864-1935)
“Passacaglia”
Programma Viool-Solo
Lunchconcert met toelichtingen (totale lengte: ca. 60 min. max.)
De Bach sonates en partita’s en Paganini caprices: Het oude en nieuwe testament voor de viool, staan wellicht dichter bij elkaar dan men zou verwachten. Dit programma laat horen hoe zij elkaar naadloos aanvullen en een prachtige eenheid vormen.
Als afsluiter een hypnotiserend capriccio, waarin de geest van Bach en Paganini nog rond dwalen, van één van de meest gevierde Nederlandse componisten: Simeon ten Holt.
J.S. Bach (1685-1750)
Partita nr. 1 in b klein
Allemande-double
Corrente-double
Sarabande-double
Tempo di Borea-double
Niccolò Paganini (1782-1840)
Caprices n.t.b.
Simeon ten Holt (1923-2012)
Capriccio (1998)