Programma’s

“Om U een zo compleet mogelijke luister-ervaring te bezorgen, geef ik zowel mondelinge als muzikale toelichtingen.  Ik sta iedereen graag te woord, en hoop dan ook om U na afloop persoonlijk te kunnen ontmoeten!”

-In nauw overleg met programmeurs kunnen programma’s worden aangepast, binnen het kader van het thema. Nieuwe suggesties zijn altijd welkom!

 “Sei Solo”
Bach-programma voor viool-solo

In 2021 was de release van Bob’s nieuwe album met de complete vioolsonates en partita’s van J.S. Bach, uitgebracht door Challenge Records.

Met dit album won hij o.a. de nominatie Bach CD van het jaar van de Concertzender.

Het is Bob’s missie om muziekliefhebbers nog meer vertrouwd te maken met Bach’s viool-solo werken. Composities die minstens even veel diepgang en kwaliteit hebben als de cello-suites

achtergrond

Bach vertegenwoordigt voor van der Ent een kruispunt waar alle muziek naar toe leidt, en weer uit voortkomt. Het voelde voor hem als een onvermijdelijke volgende stap om zich onder te dompelen in de meest unieke werken voor viool solo aller tijden. 

Voorin de partituur schreef Bach “sei solo”, wat letterlijk “wees alleen” betekent.

Of dit een woordspeling was, zal altijd een mysterie blijven. Hij zal zeker ook “zes solo’s” hebben bedoeld, maar waarom schreef hij dan niet “sei soli”?

Over alleen zijn gesproken: de kwetsbaarheid van de mens en zijn ontzag voor het ongrijpbare, wordt het duidelijkst wanneer hij alleen is. Hoe passend was dat tijdens deze corona-pandemie. Een tijd van eenzaamheid en isolatie, waarin de Bach CD het beste medium was dat de fysieke afstand tussen musicus en publiek enigszins kon overbruggen.

Het openbare leven is inmiddels weer op gang gekomen, maar het vertrouwen is nog niet geheeld, en de rust in het dagelijkse leven is nog niet wedergekeerd..

De oorlog in oekraïne, inflatie en dreigende economische recessie, vluchtelingen-problematiek, natuur-rampen door klimaatverandering, geven ons een chronisch gevoel van onzekerheid.

We verlangen in deze tijd naar rust, en zoeken naar hoop, schoonheid en troost in gedeelde ervaringen.
Gelukkig is het weer mogelijk om fysiek bij elkaar te komen en de muziek weer ruimtelijk gezamenlijk te kunnen ervaren.

De tijdloze viool-solo werken van Bach met hun volmaakte tonaliteit en symbiose van eenvoud en complexiteit, schenken ons meer dan welke muziek dan ook, de zekerheid, meditatieve rust en reflectie, levenslust, en diepgang waar we in deze tijd zo naar verlangen.

Met het bespelen van een JB.Vuillaume uit 1828 naar een 18e eeuws Stradivarius-model, gecombineerd met barokstok en het gebruik van darmsnaren slaat Bob van der Ent een unieke brug naar de historische uitvoeringspraktijk. Over het gebruik van deze barokstok zegt Bob van der Ent: “Het is een stok die aanvoelt als een fijn penseel en mij helpt de muziek te schilderen zoals ze is, als het ware in detail

Weense Klassiekers

een klassiek-romantisch programma vol bruisende energie en levensvreugde!

W.A. Mozart (1756-1791)

Sonate voor viool en piano in A groot, KV 526

L. van Beethoven (1770-1827)

Sonate voor piano en viool in G groot, Op. 30 nr 3

F. Schubert (1797-1828)

Fantasie voor viool en piano in C groot, D 934

Bob van der Ent, viool

Daniël Kramer, piano

Duo con Fuoco

Bob van der Ent, viool

Ephraim van IJzerlooij, cello                                                                   

 

De oorsprong van ons duo gaat terug naar de tijd toen wij allebei finalist waren van het Princes Christina concours. Dat bracht ons in contact met de stichting Jong voor Oud waarvoor wij tientallen concerten in tehuizen door het hele land gaven.

Sinds enige jaren werken wij opnieuw samen en treden op bij kamermuziek-podia door het hele land.

Ons repertoire onderscheidt zich met componisten die in Nederland werkzaam waren. Bijv. de “Amsterdamse Haydn”, Friedrich Schwindl (1737-1786) en Eva Mees (1925-2011) Recent maakte de bekende hedendaagse Nederlandse componist Daan Manneke twee bewerkingen van zijn composities voor ons duo.

beluister hier:

Friedrich Schwindl (1737-1786)

Duo nr. 1 in F groot

Eva Mees (1925-2011)

Sonatine

Daan Manneke (1939)

-Caccia

-Tombeau pour Ton de Leeuw

De typisch romantische en Russisch geïnspireerde (volks)stijl klinkt in de uit Kiev, Oekraïne afkomstige componist Reinhold Glière (1875-1956)