“Om U een zo compleet mogelijke luister-ervaring te bezorgen, geef ik zowel mondelinge als muzikale toelichtingen. Ik sta iedereen graag te woord, en hoop dan ook om U na afloop persoonlijk te kunnen ontmoeten!”
-In nauw overleg met programmeurs kunnen programma’s worden aangepast, binnen het kader van het thema. Nieuwe suggesties zijn altijd welkom!
“Sei Solo”
Bach-programma voor viool-solo
keuze uit programma’s waarin de werken voor viool-solo van J.S. Bach centraal staan, inclusief mondelinge toelichting over de achtergrond en uitvoeringspraktijk.
-een kort programma/lunchconcert van ca. 30 min met tenminste één sonate óf partita.
-een recital van min. 60 min. met tenminste één sonate én één partita.
Extra mogelijkheid: In samenwerking met verteller Govert Jan Bach, nazaat van de fameuze Bach familie, en auteur van o.a. de grote Bach-atlas.
achtergrond
Bach vertegenwoordigt voor van der Ent een kruispunt waar alle muziek naar toe leidt, en weer uit voortkomt. Het voelde voor hem als een onvermijdelijke volgende stap om zich onder te dompelen in de meest unieke werken voor viool solo aller tijden.
Voorin de partituur schreef Bach “sei solo”, wat letterlijk “wees alleen” betekent.
Of dit een woordspeling was, zal altijd een mysterie blijven. Hij zal zeker ook “zes solo’s” hebben bedoeld, maar waarom schreef hij dan niet “sei soli”?
Over alleen zijn gesproken: de kwetsbaarheid van de mens en zijn ontzag voor het ongrijpbare, wordt het duidelijkst wanneer hij alleen is. Hoe passend was dat tijdens deze corona-pandemie. Een tijd van eenzaamheid en isolatie, waarin de Bach CD het beste medium was dat de fysieke afstand tussen musicus en publiek enigszins kon overbruggen.
Het openbare leven is inmiddels weer op gang gekomen, maar het vertrouwen is nog niet geheeld, en de rust in het dagelijkse leven is nog niet wedergekeerd..
De oorlog in oekraïne, inflatie en dreigende economische recessie, vluchtelingen-problematiek, natuur-rampen door klimaatverandering, geven ons een chronisch gevoel van onzekerheid.
We verlangen in deze tijd naar rust, en zoeken naar hoop, schoonheid en troost in gedeelde ervaringen.
Gelukkig is het weer mogelijk om fysiek bij elkaar te komen en de muziek weer ruimtelijk gezamenlijk te kunnen ervaren.
De tijdloze viool-solo werken van Bach met hun volmaakte tonaliteit en symbiose van eenvoud en complexiteit, schenken ons meer dan welke muziek dan ook, de zekerheid, meditatieve rust en reflectie, levenslust, en diepgang waar we in deze tijd zo naar verlangen.
Met het bespelen van een JB.Vuillaume uit 1828 naar een 18e eeuws Stradivarius-model, gecombineerd met barokstok en het gebruik van darmsnaren slaat Bob van der Ent een unieke brug naar de historische uitvoeringspraktijk. Over het gebruik van deze barokstok zegt Bob van der Ent: “Het is een stok die aanvoelt als een fijn penseel en mij helpt de muziek te schilderen zoals ze is, als het ware in detail”
Weense Klassiekers
een klassiek-romantisch programma vol bruisende energie en levensvreugde!
Dit programma behoudt hetzelfde thema maar wordt momenteel vernieuwd.
W.A. Mozart (1756-1791)
Sonate voor viool en piano in A groot, KV 526
L. van Beethoven (1770-1827)
Sonate voor piano en viool in G groot, Op. 30 nr 3
F. Schubert (1797-1828)
Fantasie voor viool en piano in C groot, D 934
Bob van der Ent, viool
Daniël Kramer, piano
Duo con Fuoco
Bob van der Ent, viool
Ephraim van IJzerlooij, cello
De oorsprong van dit duo gaat terug naar de tijd toen wij allebei finalist waren van het Princes Christina concours. Dat bracht ons in contact met de stichting Jong voor Oud waarvoor wij tientallen concerten in tehuizen door het hele land gaven.
Ons repertoire onderscheidt zich door een brede internationale oriëntatie aan componisten uit heden en verleden. Wij voeren ook regelmatig werk uit van componisten die in Nederland werkzaam waren of zijn. Recent maakte de bekende Nederlandse componist Daan Manneke twee bewerkingen van zijn composities voor ons duo.
“Uit en Thuis”
Alles begint en komt weer uit bij Bach, en zo ook in dit programma.
De toonsoorten van de solo-delen en de fantasia vloeien in elkaar over, en vormen een fraai geheel.
Voor de bekende Nederlandse componist Daan Manneke is de oude muziek in het algemeen, en Bach in het bijzonder, een levenslange fascinatie.
Friedrich Schwindl was een Nederlandse componist die in het midden van de 18e eeuw leefde, en zouden we met recht de Nederlandse Haydn kunnen noemen.
Deze klassieke stijl van eenvoud, en esthetiek is nog altijd actueel, en inspireerde Ephraïm tot het componeren van pièce classique, waarmee hij de tradionele klassieke (dans)vormen parodieërt, en transformeert naar een persoonlijk en hedendaags idioom.
De typisch romantische en Russisch geïnspireerde (volks)stijl klinkt in de uit Kiev, Oekraïne afkomstige componist Reinhold Glière.
J.S. Bach (1685-1750)
-Prélude uit de 3e cello-suite in C groot
-Largo uit de 3e sonate voor viool solo in C groot.
-Fantasia in c klein, voor viool en cello (arr. Ephraïm van IJzerlooij)
Friedrich Schwindl (1737-1786)
Duo nr 1 in F groot
-Larghetto
-Meunetto Grazioso
-Allegro con brio
—pauze—
Daan Manneke (1939)
-Caccia
-Tombeau pour Ton de Leeuw
Ephraïm van IJzerlooij (1982)
“Pièce Classique”
-Andante grazioso
-Allegretto quasi menuetto
Reinhold Glière (1875-1956), Duo, Op 39