In 2021 kwam Bob’s nieuwe album met de complete vioolsonates en partita’s van J.S. Bach uit bij Challenge Records.
Hij won hiermee oa de nominatie “Bach CD van het jaar” van de Concertzender.
Het is Bob’s missie om muziekliefhebbers nog meer vertrouwd te maken met Bach’s viool-solo werken. Composities die minstens even veel diepgang en kwaliteit bezitten als de cello-suites.
Mogelijkheden:
- Een kort programma/lunchconcert van ca. 30 minuten met tenminste één sonate óf partita.
- Een kort recital van max. 60 minuten met tenminste één sonate én één partita.
- Een volledig recital van ca. 75 minuten met óf alle partita’s, óf alle sonates.
- Een mini-serie van 2 concerten met 3 partita’s (concert nr. 1) én 3 sonates. (concert nr 2)
Extra mogelijkheid:
In samenwerking met verteller Govert Jan Bach, nazaat van de fameuze Bach familie, en auteur van o.a. de grote Bach-atlas.
Bach vertegenwoordigt voor van der Ent een kruispunt waar alle muziek naar toe leidt, en weer uit voortkomt. Het voelde voor hem als een onvermijdelijke volgende stap om zich onder te dompelen in de meest unieke werken voor viool solo aller tijden.
Voorin de partituur schreef Bach “sei solo”, wat letterlijk “wees alleen” betekent.
Of dit een woordspeling was, zal altijd een mysterie blijven. Hij zal zeker ook “zes solo’s” hebben bedoeld, maar waarom schreef hij dan niet “sei soli”?
Over alleen zijn gesproken: de kwetsbaarheid van de mens en zijn ontzag voor het ongrijpbare, wordt het duidelijkst wanneer hij alleen is. Hoe passend was dat tijdens de corona-pandemie. Een tijd van eenzaamheid en isolatie, waarin de Bach CD het beste medium was dat de fysieke afstand tussen musicus en publiek enigszins kon overbruggen.
De oorlogen, inflatie en dreigende economische recessie, vluchtelingen-problematiek en natuurrampen door klimaatverandering geven ons een chronisch gevoel van onzekerheid.
We verlangen in deze tijd naar rust, en zoeken naar hoop, schoonheid en troost in gedeelde ervaringen. Gelukkig is het al een tijd weer mogelijk om fysiek bij elkaar te komen en de muziek weer ruimtelijk gezamenlijk te kunnen ervaren.
De tijdloze viool-solo werken van Bach met hun volmaakte tonaliteit en symbiose van eenvoud en complexiteit, schenken ons meer dan welke muziek dan ook, de zekerheid, meditatieve rust en reflectie, levenslust, en diepgang waar we in deze tijd zo naar verlangen.
Met het bespelen van een J.B.Vuillaume uit 1828 naar een 18e eeuws Stradivarius-model, gecombineerd met barokstok en het gebruik van darmsnaren slaat Bob van der Ent een unieke brug vanuit het moderne vioolspel naar de historische uitvoeringspraktijk. Over het gebruik van deze barokstok zegt Bob van der Ent: “Het is een stok die aanvoelt als een fijn penseel en mij helpt de muziek te schilderen zoals ze is, als het ware in detail.”